Selamunaleyküm
Önden gittikler bize yolu gösterdiler nasıl gidilmesi gerektiğini yaşayarak geride izler bırakarak yürüdüler. İşte önden gidenlerden birisi de İmam-ı Rabbani (rh) tarih kendini hep tekrar etmiş 5. Asır da imam Gazali (rh) düzeltme gayretine girmiş 10. Asırda ise İmam Rabbani(rh) 10. Asrın sorunları
- Yunan feylesoflarının fen ilimlerindeki başarısı herkesi etkiliyor bu etkilenme ile felsefe ilmi tekrardan İslam dünyasını sarıyor özellikle Şam ve Hindistan’da bu etkileri görüyoruz. Osmanlı’nın o dönemki padişahları İran engeli sebebiyle oralara ulaşıp engel olamıyor. Ortalıkta felsefe ve din birbirine giriyor.
- Dönem Hindistan kralı dinler arası diyalog ile islam ile alakası olmayan biraz hristiyanlıktan biraz şiilikten biraz Hinduizm den alarak yeni bir din yaratıyor. İnsanların kendisine biat etmesini istiyor. Biraz baskı ile biraz da cahillik sebebiyle dönem Müslüman halkı kendi özlerini ü unutarak yeni dinin etkisi altına giriyor.
- Halk tarafından biraz dışlanmaktan biraz da anlatmalarına karşın etkili olamayan alimler artık kendi kabuklarına çekiliyorlar.
Muhiddin Arabi ve öğrencileri vahdeti vücûd kavramını değiştirerek ortaya çıkıyorlar karşılarında kimse durmuyor. 8. Asırda bir eser yazılsa da tenkit etmek için etkili olmuyor. İşte böyle bir dönemde İmam Rabbani çıkıyor. Önce halka hakikatı anlatıyor ve halkı gerçek İslamiyetle buluşturuyor. Bu hareketi duyan kral ve yandaşları İmam Rabbaniyi çağırıyorlar kralı selamlaması önünde secde etmesi isteniyor. İmam Rabbani ise “Ben Rabbimde başka kimseye secde etmem” diyerek yapmıyor. Bu hareketinden dolayı hapse atılıyor. Zindanı Yusuf zindanı yapıyor adeta insanlara İslamiyeti anlatıyor hak yola davet ediyor. Kral gördüğü bir rüya ya da zindanın bu hali sebebiyle İmam Rabbaniyi 1 yılda orduda hizmet etmek şartıyla serbest bırakıyor. Orda da İmam Rabbani askerleri islama davet ediyor.
Hayatının her yerinde sünneti bulduğumuz İmam Rabbani Efendimiz Aleyhisselam gibi teşkilat oluştuyor. Talebelerini bir Önder ile islamı anlatmak için çeşitli yerlere gönderiyor. Ömrünün son anlarda hanımına ve evlatlarına beni sünnete göre yıkayın sünnete göre defnedin diye vasiyet ediyor. Ölümünün ardından dahi sünneti düşünen bir hayat.
Asırlar sonra dahi okuduğumuzda bize örnek olan İmam Rabbani burda yazılanlardan daha da fazla anlamlı ve güzel bir hayat bıraktı. Onu şuan konuşuyorsak eğer herkesin sustuğu yerde hakkı konuşmaktan vazgeçmediği için susanların isimleri silinip gitti ama dik duruş gösterenleri hayır ile anıyoruz.
Kitabı alıp okuyabilirsiniz Dönemi en iyi şekilde incelemiş Hindistan’ı en iyi tanıyan yine İmam Rabbani gibi iz bırakacak bir hayat yaşamış olan Hasan En Nedvi ‘nin kalemine sağlık.